Blodprov

Att lämna blodprov är vanligt vid en läkarundersökning. Det gör du för att läkaren lättare och snabbare ska kunna hitta vad det är för fel på dig. Blodet i kroppen är som en karta över hur vi mår.


Blodprov – avslöjar hur vi mår

BlodprovNär vi blir sjuka är blodet ofta till stor hjälp för att hitta orsaken till varför vi mår som vi mår. Det görs genom att du lämnar ett blodprov på sjukhuset.

Blodprovet tas oftast i fingret, armvecket eller handleden beroende på hur mycket blod du ska lämna.

Blodprov som tas i fingret görs endast när det är lite blod som behöver analyseras. Ett stick i fingret tas exempelvis om läkaren vill se en snabbsänka, CRP, som avslöjar om du har en pågående infektion i kroppen eller inte.

Man skiljer även på venblod, som tas i armvecket och arteriellt blod, som tas i handleden. Detta beror på att blod från armvecket är ett syrefattigt blod som är på väg till lungorna och blod från handleden är syrerikt blod som är på väg från lungorna.

Plasma och serum

Blod är blodkroppar tillsammans med en vätska som kallas för plasma.

När ett blodprov tas samlas blodet i ett rör. När blodet sedan koagulerar, stelnar, bildas en fast substans av proteiner och blodcellerna från blodet. Kvar blir en vätska som är separerad från det som stelnat – detta kallas för serum. Vissa blodprover analyseras bättre i serum än plasma.

Så går det till

Innan ett blodprov ska tas desinficeras alltid huden i stickområdet. Är du väldigt rädd, detta gäller främst för barn, och tycker att det gör ont att ta ett blodprov kan du få lite bedövningsmedel där provet ska tas. Bedövningsmedlet kallas för Emla och köps receptfritt på apoteket i form av salva eller plåster som placeras på stickområdet.

I fingret

Vid ett stick i fingret används ett hjälpmedel som ser ut som en liten äggpickare. Den sätts mot fingret och sedan skjuts en liten tunn nål ut som punkterar huden. Det tas sedan bara några få bloddroppar.

I armvecket

När du ska ta ett blodprov i armvecket sätts ett slags spännband runt överarmen som gör att blodkärlen i armvecket blir mer synliga.

Blodet sugs sedan ut i röret med hjälp av ett undertryck som släpper när röret trycks in i nålsatsen. Röret och nålen sitter alltså inte ihop. I samma stick kan sköterskan ta flera prover i flera olika rör. Efter att det är klart får du ett litet plåster i armvecket som hindrar att det kommer någon bloddroppe på kläderna.

I handleden

Att ta ett blodprov i handleden är ovanligt och görs bara när provet kräver att det är syrerikt artärblod. När provet är klart måste det hållas ett jämnt tryck där nålen suttit i cirka en timme. Detta görs för att undvika att det blir en blödning.